Εορτασμός της Θεομάνας Οδηγήτριας στη Νέα Κίο (φωτογραφίες)

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάσθηκε η Πολιούχος της Νέας Κίου Θεομάνα Οδηγήτρια.

Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.  Παρόντες ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δ. Καμπόσος,ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης , ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Γ. Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Β.Σιδέρης και Β.Σωτηρόπουλος,ο αντιδήμαρχος Α. Μπαντανάς, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

 Ο Ενοριακός Ιερός Ναός “Θεομάνας –Οδηγήτριας” Νέας Κίου θεμελιώθηκε το 1952 και πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοίμησης, στις 23 Αυγούστου οπότε και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152  όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της .Το 1262 ένας μοναχός (ονομαζόμενος Νικαεύς) την μετέφερε στην παλαιά Κίο.

 Τότε οι Κιανοί έχτισαν την εκκλησία της Θεομάνας η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά ενώ η εικόνα βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, άθικτη.

 Αργότερα, στεγάσθηκε σε παρεκκλήσι που χτίστηκε στο χώρο που ήταν άλλοτε ο ναός της.

 Την εικόνα αυτή διέσωσε από την καταστροφή του 1922 η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε.

 Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η Θεομάνα η θαυματουργή βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
www.argolidaportal.gr